Badania gęsiny na UE we Wrocławiu

Jutro obchodzimy Święto Niepodległości ale też Dzień Św. Marcina. Tego dnia w całej Europie na stołach królują  najpyszniejsze potrawy z gęsi.  Czesi jedzą gęsinę pieczoną z knedlami, Słowacy pieką z dodatkiem ostrej papryki,  Austryjacy w szałwi z nadzieniem z jabłek, ziemniaków, majeranku, cebuli  i  pietruszki. Smakowicie obchodzi się też święto we Francji i na Węgrzech.

Także i u nas, polska gęś, arystokracja wśród drobiu, po latach zapomnienia, znów urasta do rangi narodowej potrawy. Na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu badaniami gęsiny zajmują się naukowcy z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego.  Pozwolają one na poszerzenie i zweryfikowanie dotychczasowej wiedzy na temat oddziaływania atmosfery ochronnej na właściwości mięsa gęsi przechowywanego w warunkach chłodniczych oraz  pogłębienie wiedzy na temat oddziaływania ditlenku węgla i tlenu na zmiany oksydacyjne głównych barwników hemowych, lipidów mięsa gęsi w porównaniu z innymi rodzajami mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 − 3 =